W skrócie
Maślanka to napój mleczny pełen mlecznego, lekko kwaśnego smaku. Dzięki obecności kwasu mlekowego świetnie nadaje się do marynowania mięsa. Ponadto kwaśne środowisko maślanki reaguje w ciastach z sodą oczyszczoną, dzięki temu wypieki są delikatne i puszyste, z racji powstających w cieście bąbelków powietrza. Dzięki temu upieczecie między innymi domowy chleb na maślance. Zobacz 5 popularnych użyć maślanki w kuchni.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie maślanki w kuchni
Kurczak marynowany w maślance
Mięso pieczonego kurczaka będzie rozpływać się w ustach, gdy wcześniej zanurzycie go w marynacie wykonanej z maślanki, soli, czarnego pieprzu, miodu i suszonego rozmarynu. Kawałki kurczaka powinny moczyć się w marynacie przez cała noc w lodówce, a następnie pozbawione nadmiaru marynaty. Kurczaka w maślance następnie trzeba ułożyć na blaszce lub żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225° Celsjusza na 50 minut.
Chłodnik z ogórków na maślance
W sezonie letnim świetnym daniem będzie chłodnik z ogórków lub tradycyjny chłodnik z botwinki. Zupa na zimno zyska wyrazistego smaku, gdy będzie przygotowana na bazie kwaskowatej maślanki. Bazę do chłodnika można z powodzeniem wymieszać z jogurtem naturalnym lub kefirem.
Apetyczne gofry czekoladowe
Domowe gofry czekoladowe będą tak samo dobre jak te z nadmorskich budek. Maślanka nada im wyjątkowej chrupkości i delikatnej konsystencji. Ciasto na gofry będzie miało lekką strukturę, gdy proszek do pieczenia zostanie przesiany z mąką i dopiero wtedy połączony z żółtkami wymieszanymi z maślanką. Dodatkową puszystość zyskają, gdy oddzielnie zostaną ubite białka jajek.
W naszej galerii możecie zobaczyć 5 zastosowań maślanki
Puszyste pankejki
Domowe pancakes to pomysł na rozpływające się w ustach podwieczorek. Wiele przepisów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych poleca wykorzystanie do ciasta maślanki i sody oczyszczonej. Masa na pankejki smażona jest na płaskiej, rozgrzanej blasze. Gotowe placuszki na maślance podaje się z kawałkiem masła, syropem klonowym, a nawet kawałkami upieczonego bekonu.
Niskokaloryczne dressingi do sałatek
Zamiast kalorycznych sosów do sałatek na bazie majonezu z powodzeniem możecie wykorzystać maślankę. Wystarczy dokładnie wymieszać ją z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do maślanki warto dodać świeże zioła np.: natka pietruszki, szczypiorek lub mięta.
Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do wypróbowania mniej oczywistych zastosowań maślanki w kuchni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?