Delicje
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1 i 1/2 kostki margaryny,
- 1 szklanki cukru,
- 1 jajo,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.
Krem:
Gotowy krem karpatkowy, wykonujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Dla podniesienia smaku możemy krem wzbogacić o wódkę.
Polewa
W rondelku rozpuszczamy 2 pokruszone czekolady, dodając 4 łyżki mleka.
Wykonanie
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodając miękką margarynę i pozostałe składniki. Wszystko szybko, bardzo dokładnie wyrabiamy.
Ciasto porcjami rozwałkować na grubość maksymalnie 0.5 cm. Wykrawać szklanką ciastka, duże,a literatką mniejsze. Można upiec też wszystkie ciastka równe. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Ciastka są kruche, bardzo delikatne. Z tej porcji ciasta otrzymujemy około 70 sztuk. Jeśli stwierdzimy ze będzie to za mało, porcję można podwoić.
Po ostygnięciu ciastek, na większe nakładamy porcję kremu przykrywając mniejszym. Całość polewamy rozpuszczoną, ciepłą czekoladą. Na wierzch możemy dać rodzynki lub wiśnie w czekoladzie, jednak nie jest to konieczne.
Smacznego!
Zobacz także: WIOSNA
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?