MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym,...
fot. jarun011/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Chorzy na fawizm – chorobę bobową

Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym, polegającym na niedoborze dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD), która odpowiada za ochronę czerwonych krwinek przed uszkodzeniami. Do ich przedwczesnego rozpadu (hemolizy) może prowadzić m.in. spożywanie niektórych pokarmów, w tym bobu, fasoli czy soi. Znany jest także pod nazwą choroba bobowa lub choroba fasolowa.

Zobacz również

Uniwersytet Jana Długosza Akademickim Mistrzem Polski w piłce nożnej

NOWE
Uniwersytet Jana Długosza Akademickim Mistrzem Polski w piłce nożnej

Hotel w Unity Centre gotowy. Zatem nie tylko biura w dawnym "szkieletorze"

NOWE
Hotel w Unity Centre gotowy. Zatem nie tylko biura w dawnym "szkieletorze"

Polecamy

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów