MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Dzień Dziecka i Festiwal Food Trucków w Opalenicy przez cały weekend!

Dzień Dziecka i Festiwal Food Trucków w Opalenicy przez cały weekend!

Dzisiaj wielki finał Ligi Mistrzów: Real kontra Borussia

Dzisiaj wielki finał Ligi Mistrzów: Real kontra Borussia

Polecamy

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży