MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roszponka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również

W piątek z Ukrainą, w poniedziałek z Turcją. Euro zbliża się wielkimi krokami [WIDEO]

NOWE
W piątek z Ukrainą, w poniedziałek z Turcją. Euro zbliża się wielkimi krokami [WIDEO]

Tak gra Pogoń! Zduńska Wola na podium w Pradze ZDJĘCIA

NOWE
Tak gra Pogoń! Zduńska Wola na podium w Pradze ZDJĘCIA

Polecamy

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!

Jolanta Kwaśniewska schudła 15 kilogramów. Wystarczyło kilka zmian

Jolanta Kwaśniewska schudła 15 kilogramów. Wystarczyło kilka zmian

Przegląd prasy z Turka w maju

Przegląd prasy z Turka w maju