Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiosną zachwycają kwiatami, jesienią owocami. Pigwa i pigwowiec - bogactwo witaminy C

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Polska, złota jesień to czas, kiedy przychodzi pora na ostatnie zbiory w sadzie oraz lesie. Kolejnym jesiennym bogactwem, są owoce pigwowca. Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C. To dwa różne owoce. Pigwa jest duża, pigwowiec mały, ale i pigwa i pigwowiec są kwaśne, żółte i bogate w witaminę C. Dziś o pigwie, która jest nie tylko na przeziębienie.

Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C.

W naszych ogrodach pigwowiec sadzimy coraz chętniej. Jego krzewy znakomicie nadają się do tworzenia interesujących kompozycji rabatowych. Ich głównym walorem wizualnym jest fakt, że wiosną zachwycają pięknymi kwiatami, a latem i jesienią atrakcyjnymi, aromatycznymi owocami.

Pigwa - owoc, który w okresie zachorowań powinien stać się składnikiem naszej diety. Zawiera dużo witaminy C. Ma właściwości, które wzmacniają naszą odporność.

Żółte owoce - duże, kształtem przypominające gruszki - to pigwa. Pigwowiec ma malutkie owoce, które rosną na krzakach.

Wiosną zachwycają kwiatami, jesienią owocami. Pigwa i pigwow...

Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do jedzenia na surowo bo są kwaśne i twarde.

Co zatem można zrobić z pigwy?

Polecamy sok. Dla dorosłych i dzieci - na przeziębienie i profilaktycznie. Jak się okazuje, pigwa i pigwowiec dobre są też na dolegliwości ze strony układu pokarmowego,oczyszcza, wzmaga apetyt, hamuje wymioty, wspomaga leczenie biegunki, niestrawności, zgagi, nieżytu żołądka i jelit oraz stanów zapalnych. Owoce pigwowca zawierają wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, dlatego polecane są osobom zażywającym leki. Wykazują również działanie uspokajające, obniżają poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.

ZOBACZ TAKŻE

Pigwa - przepis na sok

1 kg owoców pigwy. Każdy z nich pokrój ale nie obierając ich ze skórki. Bez pestek układaj warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Cukru w sumie około 0,5 kg. Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy jego zawartość. Syrop zlewamy ze słoików i pasteryzujemy 10 minut. Sok jest gotowy. Smacznego!

Wiosną zachwycają kwiatami, jesienią owocami. Pigwa i pigwow...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wiosną zachwycają kwiatami, jesienią owocami. Pigwa i pigwowiec - bogactwo witaminy C - Konin Nasze Miasto

Wróć na turek.naszemiasto.pl Nasze Miasto